Terapia Naturista

La Naturopatía, Naturoterapia o Terapia Naturista es un sistema integral según la clasificación NCCAM de EEUU.

Els bons remeis naturistes

La cultura naturista es troba lligada a la tradició dels pobles americans i europeus, aporta varis i interessants punts de vista en relació a la salut i el procés d’emmalaltir de les persones.

Concretament amb referència a l’ús de les plantes, segons al criteri naturista, l’aïllament i estandardització dels principis actius de les plantes no és el que importa sinó “el totum” del vegetal, ja que així és com s’ha conegut i empleat popularment des de l’antiguitat amb bons resultats.

Sovint, en la naturoterapia, l’obtenció del remei parteix de la planta fresca, com en l’homeopatia, i no de la planta seca; perquè les plantes emprades, pels naturistes, no presenten toxicitat i moltes d’elles són a més aliments que tots utilitzem quotidianament en la nostra cuina (estem parlant de la pastanaga, la carxofa, la patata, la col, l’api, la menta, etc.)* Aquesta opinió és compartida per molts autors naturistes europeus com Messeguer, Vogel, etc.

Tots coneixem l’altra manera d’obtenir els complements nutricionals segons el patró farmacològic. Ens referim, a l’aïllament i estandardització dels principis actius de les plantes i els aliments. En aquest cas, no hi ha dubte que aquests principis una vegada aïllats, estandarditzats i concentrats són, gairebé sempre, una font segura d’efectes secundaris i d’interaccions negatives amb altres principis actius.

* W. Schoenemberger, farmacèutic suís, va patentar un sistema innovador de producció de sucs vegetals, de plantes recentment collides, que no necesitavan cap tipus de conservant.